EKO vrtec

Od leta 2016 smo bili v postopku pridobitve naziva EKO vrtec. Sprejeli smo mnoge ekološke zaveze in našo dolgoletno ekološko prakso dodatno utrdili. Septembra 2018 smo postali EKO VRTEC. Odslej bo pri nas plapolala tudi zelena zastava, kot dokaz, da smo trajnostno naravnani in sposobni iz leta v leto nadgrajevati lastno ekološko prakso.

VRTEC ANDERSEN =  EKO VRTEC

V šolskem letu 2018/19 se bomo dodatno posvetili zmanjševanju plastičnih izdelkov, spodbujanju uporabe vrečk iz blaga v nacionalni akciji "Imam svojo vrečko", pitju iz steklenic in ne plastičnih flaš, ter ponovni uporabi materialov za dekoracije vrtca. V novembru bomo speljali tudi akcijo zbiranja odpadnih baterij.

Plod projektnega razmišljanja, sodelovanja otrok in odraslih našega vrtca pa je ANDERSENOVA EKO LISTINA, ki smo jo ustvarili in sprejeli v marcu 2018.

Eko listina je izjava o ekoloških vrednotah vrtca. S sprejetjem eko listine se odrasli in otroci vrtca zavezujemo, da bomo sledili eko-vrednotam.  

Listino so zasnovali otroci skupin vzg. Polone V, Helene V., Mateje O. in Mije T.. Oblikovali sta jo strokovni delavki Sany F. T. in Špela R..

Eko papirna galanterija

Vrtec Andersen je član Eko Iniciative.

EKO INICIATIVA združuje različna ekološko osveščena podjetja, ustanove in različne druge organizacije, ki uporabljajo izdelke za objektno higieno za svoje potrebe, se ukvarjajo z njihovo distribucijo ali pa jih uporabljajo za opravljanje svoje dejavnosti.

Izdelki Eco Natural so izdelani s pomočjo ekskluzivne tehnologije s katero se regenerirajo čista celulozna vlakna, ki jih vsebuje kartonska embalaža pijač (Tetra pak).
Za izdelavo higienskega papirja Eco NATURAL Lucart ni potrebno sekati drevja – potrebno je obdelati odpadke, ki bi sicer bili zavrženi!

Značilna svetlo rjava barva papirja je posledica nebeljenih celuloznih vlaken, ki se uporabljajo za izdelavo Tetra Pak embalaže pijač. Rjava barva je naravna rjava barva lesa. Eco NATURAL Lucart papir ima izjemne lastnosti v smislu odpornosti in vpojnosti. Celulozna vlakna pridobljena iz embalaže so v bistvu čista celuloza.

Podjetje Valtex, ki nam dobavlja papirno galanterijo je v letu 2017 dobili posebno pohvalo na svetovnem tekmovanju najboljših krožnih praks THE CIRCULARS 2017 (organizirata The World Economic Forum in The Forum of Young Global Leaders), poleg tega pa so prejeli še pohvalo na mednarodnem tekmovanju sektorja profesionalnega čiščenja in higiene - European Cleaning and Hygiene Awards 2017. Med več kot 140 prijavami iz celotne Evrope se je podjetje VALTEX, kot pobudnik EKO INICIATIVE, uvrstilo med štiri finaliste, in sicer v kategoriji najboljših distributerskih podjetij, ki s pobudami uspešno ustvarjajo dodano vrednost. 

Varčevanje z vodo

LETNI PRIHRANEK PITNE VODE:

V enoti Lastovica smo s spodaj opisanim sistemom splakovanja stranišč,

zalivanja in pranja vozil, do konca decembra 2015, prihranili 1032 m3 pitne vode.

Voda prekriva tri četrtine našega planeta. Kar 97% slane vode je v morjih in oceanih, sladke vode v ledenikih, jezerih, rekah, mokriščih in podzemnih vodah pa je le 3%. Podzemne vode, ki so vir pitne vode, predstavljajo manj kot odstotek zemeljskih voda.Kakovost voda pa je ogrožena zaradi hitre rasti prebivalstva, urbanizacije in razvoja, čeprav ima voda sposobnost, da se sama čisti, kar se v naravi nenehno dogaja, ko voda kroži.

Varčevanje z vodo je eden od najpreprostejših in najučinkovitejših ukrepov pri varovanju okolja, zato si želimo duh varčevanja in racionalne rabe virov prenesti tudi na naše otroke.

Kaj v vrtcu  delamo že vrsto let, da ohranjamo vodne vire čiste:

-  Otroke spodbujamo k pitju vode. Vodo pijemo iz pipe ali pitnikov, ne iz plastenke. Za izdelavo plastenke se porabi dva krat več vode, kot jo popijemo in potrebujemo za zadovoljevanje fizioloških potreb organizma. Zato smo v enotah Marjetica, Lastovica in Andersen namestili pitnike.

- Otroke učimo, da po vsaki uporabi vode tesno zaprejo pipe.

- V vseh enotah smo zamenjali kotličke, da so zdaj dvostopenjski, torej varčnejši.

- Namestili smo varčne mrežice na pipe, zaradi česar porabi več kot polovico manj vode pri umivanju.

-  Skrbimo, da pipe tesnijo, torej, da iz njih ne kaplja.

-  Posodo, na kateri so ostanki hrane, namočimo v koritu, umazanije ne odstranjujemo pod tekočo vodo.

-  Hrano kuhamo v manjši količini vode, tako ohranimo čisto vodo in v živilu ohranimo hranilne snovi.

-  Ločujemo odpadke. To učimo tudi naše otroke.

V vrtcu se celo šolsko leto trudimo, da bi okoljsko zavest in odnos do pitne vode predstavili že najmlajšim. Zadali smo si, da bomo šest dni, ki so pomembni za okolje, do našega okolja in pitne vode še posebno pozorni. Z vami bomo delili mali namige, kaj lahko vsi skupaj naredimo in  prispevamo, da bo naš planet še lepši.

6. marec

SVETOVNI DAN VARČEVANJA Z ENERGIJO

22. marec

SVETOVNI DAN VODA

22. april

SVETOVNI DAN ZEMLJE

15. maj

DAN PODNEBNIH SPREMEMB

5. junij

SVETOVNI DAN OKOLJA

16.september

MEDNARODNI DAN VARSTVA OZONSKE PLASTI, LUTROV ROJSTNI DAN

Okoljsko zavest, katere cilj je tudi preudarna raba vode in razvijanje odgovornega odnosa do nje si želimo ponesti med čim širši krog otrok, staršev, vzgojiteljev, sodelavcev in drugih vrtcev ter šol.

Uporaba deževnice v Lastovici in pitniki

Z idejo o zbiranju in uporabi deževnice ter o velikih potencialih njene uporabe smo se prijavili na razpis sklada SI.VODA in sicer za izgradnjo zbiralnika deževnice za spiranje stranišč enote Lastovica ter postavitev treh pitnikov na igriščih Andersen, Marjetica in Lastovica.

Na razpisu smo bili uspešni in čez poletje zgradili sistem in pitnike. Od septembra 2012 z uporabo deževnice privarčujemo velike količine čiste pitne vode!

URADNA OTVORITEV ekološke pridobitve v Lastovici je bila v sredo, 26. septembra 2012, ob 11. uri, na igrišču Lastovice.Več o tem -> http://www.skladsivoda.si/ 

  

Otvoritev v družbi predstavnikov sklada Si.Voda, Simobila, občine Ljubljana, vrtcev in medijev.

 

Shema sistema zbiranja deževnice in njene porabe.

Po celotni enoti Lastovica so nameščeni tudi novi kotlički dvostopenjski izplakovalniki, s katerimi privarčujemo 5,6 m3 vode na dan. Natančno privarčevano količino pitne vode, bomo lahko spremljali preko nameščenega števca, ki bo meril načrpano vodo iz zbiralnika za deževnico.

Ker otroke na nivoju vrtca spodbujamo k pitju vode, zato smo  na naša tri otroška igrišča namestiti pitnike za pitje vode. Živimo na območju, kjer je voda iz pipe še primerna iz pipe, zato ni potrebno povzročati nepotrebnih odpadkov in velike porabe energije! Za izdelavo plastenke pa se porabi dvakrat več vode, kot jo je v plastenki!  Potrdilo o ustreznosti vode iz pitnikov.

  

Julija in avgusta 2012 je bila enota Lastovica zaprta zaradi gradbenih del izgradnje zbiralnika deževnice. V nadaljevanju si lahko ogledate nekaj slik, kako so potekala dela.

Slikovni prikaz ekoloških del v Lastovici

  

Koristno o vodi

Okoljsko zavest, katere cilj je tudi preudarna raba vode in razvijanje odgovornega odnosa do nje si želimo ponesti med čim širši krog otrok, staršev, vzgojiteljev, sodelavcev in drugih vrtcev ter šol.