Julij prinaša spremembo. Razveseljujoče je, da tudi spremembo tempa. Življenje v vrtcu se tako ali drugače umiri in prej ali slej si vzamemo čas za odklop in počitek. Če si dovolimo lahko začutimo nekaj česar se mnogokrat, ob hitenju, ne zavedamo. To je svoboda. Svoboda, ki si jo lastimo, jo delimo in dovolimo. Odraslim želim, da jo začutimo in hvaležno izkoristimo za radosti ali norosti.

Otroška svoboda je odvisna od odraslih. Otroci jo potrebujejo, da se zdravo razvijejo v odgovorne odrasle. Potrebujejo svobodo z omejitvami. Kje so meje se ne ve, se le čuti in situacijsko odloča. A biti morajo, da otroku dajejo varno psihično zavetje. Paradoks dobre vzgoje je fleksibilno postaviti pravila in hkrati dopuščati svobodo. Gre za svobodo samostojnosti, preizkušanja, tipanja, kukanja, spraševanja, raziskovanja. To pomeni poskuse in napake, iz katerih se otrok največ nauči in najbolj fizično izmojstri. Dandanašnje otroke vse prevečkrat medejo starševske ostre meje v enem hipu in popolna svoboda v naslednjem hipu, ki gre čez zmožnosti odgovornosti otrok. 

Otrokom želim, da v poletnih dneh, ki ponujajo nešteto možnosti ,izkusijo svobodo. Starši pustite jim, da čofotajo po morju, poskusijo kateri kamen lahko dvignejo, splezajo naj na drevo ali skalo, skočijo s pomola, špricajo naj čim dlje, porišejo sivo škarpo, povohajo sosedovo rožico, naj se valjajo po travi ali otipajo bodičke na grmu. Opazujte jih in ujemite. Bodite jim le varen pristan, kamor se bodo lahko zatekli, ko bo zabolelo ali se bo nad glavo pojavil velik vprašaj. 

Svoboda ni samoumevna.   

Tina Merčnik, ravnateljica

Andersenove srčne novičke

       

   

"Spoštujemo različnost, cenimo in spodbujamo ustvarjalnost - skupaj rastemo."

Vrtec je razpoznaven po svojih posebnostih. Ima svojo knjižnico, veliko in sodobno telovadnico, športno ploščad in dobro opremljena in vzdrževana igrišča.

Poznani smo kot »potepuški« vrtec, saj organiziramo veliko dejavnosti v naravi, veliko izletov, letovanj, zimovanj in celo planinski tabor.

Posebej ponosni smo na aktivne starše, s katerimi skupaj ustvarjamo čarobne trenutke in pogoje za otroke.Pri izvajanju dejavnosti sodelujejo z mnogimi zunanjimi sodelavci.

Vsako leto v oddelkih potekajo različni interni, slovenski in mednarodni projekti in programi. Le te sooblikujemo skupaj s starši in so predstavljeni na roditeljskih sestankih.

Andersenovi živimo vrednote in jih privzgajamo nam zaupanim otrokom. Vsak, ki vstopa v naš vrtec ima zelo pomembno vlogo in le s skupnimi močmi nam uspeva rasti in se razvijati.

Poslovalni čas enot

Vse enote poslujejo od ponedeljka do petka. Enoti Andersen in Marjetica poslujeta od 6:15 do 17. ure, enota Palčica od 6:45 do 16:30, enota Polžek od 7:00 do 16:30, enota Krtek od 6:30 do 16:45 in enota Lastovica od 6:30 do 17. ure. Uro, ko se posamezna enota odpre oziroma zapre, določimo z letnim delovnim načrtom za vsako šolsko leto, glede na potrebe vključenih otrok oz. njihovih staršev. Otrok je lahko v vrtcu največ 9 ur!

PUBLIKACIJA VRTCA

Andersenova šala

V grmu je bil Hans Christian Andersen, ki je pripovedoval zgodbe. Mimo pride policist in vpraša: “Kdo je v grmu?” Pisatelj odgovori: “Hans Christian Andersen.” Policist: ”Vsi trije takoj ven!”

( - šalo je vzgojiteljici povedal 5 letni navihanček -)

Andersenovi ponosi

Peter z Andersenovimi risbicami, dobrimi željami in skakalcem iz lesa.

Andersenovi na obisku pri predsedniku države.

Andersenov pozdrav iz Triglava.

Aktualne informacije

Poslovanje enot čez poletje

Glede na prisotnost otrok in načrtovane investicije v enotah Palčica in Lastovica bodo letošnje poletje nekateri oddelki gostovali v drugih enotah našega vrtca in sicer:

  • enota Polžek ostaja v svojih prostorih do vključno 29.8.; 30.8. se selita oddelka v Marjetico,
  • enota Andersen celo poletje preživlja v svojih prostorih,
  • enota Krtek gostuje v enoti Andersen od 2.7 do vključno 24.8, od 27.8. je v nazaj v Krtku,
  • enota Marjetica celo poletje ostaja v svoji enoti,
  • enota Palčica se 26.6. seli v Marjetico, a pride nazaj v Palčico že 23. 7.,
  • enota Lastovica se 23.7. seli v Marjetico in tam ostane do 24. 8.; od 27. 8. je Lastovica v svojih prostorih (izjema je le 1 oddelek, ki gre čez poletje v enoto Andersen).

Hvala za razumevanje.

Spoznavamo Cankarja

 V Cankarjevem letu ne gre brez Cankarja. Prebirali smo ga in obiskali njegovo Vrhniko. 

Beri naprej

Na planini smo

Otroci skupin Polona/Senija/Maja in Tanja/Tina so prispeli na Planino pri Jezeru, kjer bodo z vrtcem uživali 5 dni.

Plavamo, uživamo

 Prav lepo nam je, ko osvajamo nove veščine. Voda nam paše.

Beri naprej

Morje in hribi

 Otroci 6 skupin so se danes odpravili z vrtcem na 5 dnevno bivanje v naravo in sicer eni na morje v Špadiće, drugi v hribe na Planino pri Jezeru. Vsi so že v svojih bazah in poročajo, da se je dogodivščina veselo začela.

Beri naprej

Pisan ŽIV ŽAV

 Raznolik, živahen, mednaroden, doživet, predvsem pa dogodek z odprtimi rokami, dušo in srcem se je zgodil v soboto. Izjemen Živ Žav je prinesel nove izkušnje, spoznanja, prijateljstva in sredstva za otroke, saj izkupiček v višini 4.700 € v sklad vrtca.

Iskrena hvala vsem prostovoljcem za ustvarjanje Živ Žava in vsem obiskovalcem, da je bila sobota popolna. Nekaj utrinkov smo ujeli, ostali so ostali v srcih.

(več na strani Živ Žav)